تلاش پرهزینه ترامپ برای مهار بازار عناصر نادر خاکی

کارشناسان می‌گویند با توجه به آلودگی‌های زیست‌محیطی و موانع تجاری و اقتصادی در زمینه بهره‌برداری از عناصر نادر خاکی که تولیدات فناوری‌محور از جمله تولید باتری‌های لیتیومی به شدت به آنها بستگی دارد، وابستگی آمریکا به چین در این زمینه در کوتاه‌مدت از بین نمی‌رود.

به گزارش تحریریه، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا با عجله قراردادهایی با استرالیا، مالزی، کامبوج و در تازه‌ترین مورد، ژاپن امضا کرده تا عرضه عناصر نادر خاکی و سایر مواد معدنی حیاتی که برای تولید باتری‌ها، خودروها، سامانه‌های دفاعی و تراشه‌های رایانه‌ای ضروری هستند را کنترل کند. این موج از توافق‌ها، که بخشی از تلاش واشنگتن برای مقابله با تسلط پکن بر این بخش است، درست پیش از دیدار روز پنج‌شنبه او با «شی جین‌پینگ» رئیس‌جمهور چین انجام شده است.

تارنمای شبکه تلویزیونی «سی‌ان‌بی‌سی» در گزارشی نوشت که ترامپ و شی قرار است در دیدار پیش‌رو درباره چندین مساله مناقشه‌برانگیز که مذاکرات تجاری طولانی‌مدت دو کشور را متوقف کرده است، گفت‌وگو کنند که از جمله آنها کنترل‌های صادرات عناصر نادر از سوی پکن و تهدیدهای تعرفه‌ای و محدودیت‌های فناوری از سوی واشنگتن است.

«دنیس وایلدر» پژوهشگر ارشد دانشگاه جورج‌تاون می‌گوید: در میان‌مدت آمریکا از زنجیره تأمین چین جدا خواهد شد، اما در کوتاه‌مدت وابستگی زیادی همچنان باقی است.

برآورد گلدمن ساکس نشان می‌دهد ایجاد یک معدن جدید عناصر نادر خاکی حدود ۱۰ سال زمان می‌برد و ساخت پالایشگاه‌ها نیز پنج سال طول می‌کشد. این بانک تخمین می‌زند چین ۶۹ درصد از بازار استخراج، ۹۲ درصد از پالایش و ۹۸ درصد از تولید تجهیزات اصلی مرتبط با عناصر نادر را در اختیار دارد.

تلاش پرهزینه ترامپ برای مهار بازار عناصر نادر خاکی

«برودی ساترلند» مدیرعامل شرکت پاتریوت کریتیکال مینرالز، توافق‌های ترامپ را «تغییردهنده بازی» دانسته که می‌تواند آسیب‌پذیری آمریکا برابر سیاست‌های چین را کاهش دهد، قیمت‌ها را تثبیت کند و نوآوری در پالایش و بازیافت را تسریع بخشد. وی در این زمینه اظهار داشت که با دسترسی پایدار به منابع خام از کشورهای هم‌پیمان، شرکت‌های آمریکایی می‌توانند بر استخراج کارآمد و فرآوری با ارزش افزوده تمرکز کنند.

با این‌ حال، کارشناسان هشدار می‌دهند که تنوع‌بخشی و بازگرداندن تولید به داخل کشور ناگزیر به معنای پذیرش برخی مصالحه‌های زیست‌محیطی است. ضمن آنکه استخراج و پالایش عناصر نادر خاکی به شیوه‌ای سازگار با محیط زیست «بسیار بسیار پرهزینه» است، در حالی که چین با کاهش کنترل‌های زیست‌محیطی، هزینه‌ها را پایین نگه داشته است.

«پاتریک شرودر» پژوهشگر ارشد مؤسسه چتم هاوس هم عنوان می‌دارد که «ممکن است مصرف‌کنندگان مجبور شوند قیمت‌های بالاتری برای محصولات الکترونیکی و فناوری‌های سبز بپردازند که بازتاب‌دهنده هزینه واقعی مادی و زیست‌محیطی آنهاست.»

افزایش توجه دولت آمریکا به این بخش باعث رشد چشمگیر سهام شرکت‌های معدنی آمریکایی در بورس نیویورک شده است. در این میان، شرکت‌های MP Materials و Trilogy Metals بیش از چهار برابر رشد داشتند و دیگر شرکت‌های معدنی نیز سودهای قابل‌توجهی ثبت کرده‌اند.

«وندی کاتلر» از مؤسسه سیاست آسیا سوسایتی معتقد است «آخرین تهدید پکن درباره محدودیت‌های فراسرزمینی صادرات در این بخش، زنگ بیدارباشی ضروری برای کشورهای جهان بود.» البته به باور وی این اقدام باعث هم‌گرایی جهانی بیشتر با مواضع آمریکا شده است.

این رسانه به نقل از تحلیلگران تصریح کرده که ترامپ برای به‌دست آوردن اهرم فشار در آستانه دیدار خود با شی در سئول کره‌جنوبی، در امضای توافق‌ها شتاب کرد و به همین دلیل کارشناسان بر این باورند که چین برای آرام کردن فضا، اجرای کنترل‌های صادراتی خود را یک سال به تعویق خواهد انداخت.

منبع: ایرنا

پایان/

۸ آبان ۱۴۰۴ - ۲۰:۰۰
کد خبر: 33760

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 2 =